VORDINGBORG - SEVÆRDIGHEDER

GÅSETÅRNET - BORGRUINER - BORGCENTER

​​​Kun få meter fra Hotel Kong Valdemar ligger Gåsetårnet, en af Sydsjællands største seværdigheder, og borgruinerne af en af Danmarks mægtigste middelalderborge,"Vordingborg", og nu også det ny Borgcenter, et forsknings-og oplevelsescenter, som er et besøg værd.

Fra Valdemar den Store grundlagde borgen omkring år 1160 til Valdemar Atterdags død i 1375 stod Vordingborg i centrum for Danmarks udenrigspolitik. I løbet af de 200 år udviklede Vordingborg sig fra et lille, befæstet anlæg til en mægtig borg med 9 tårne og 12 halvtårne bundet sammen af en næsten 800 m lang fæstningsmur.

Efter Valdemar Atterdag oplever borgen en gradvis tilbagegang, og efter Svenskekrigene i midten af 1600-tallet rives de gamle bygninger ned. Men et fornemt palæ rejser sig som en Fugl Phønix i borgens sted. Det blev bygget i 1671-73 til Prins Jørgen, Frederik III’s søn. Af dette palæ står nu kun en mandskabsfløj tilbage. Den rummer i dag Danmarks Borgcenter.

Der hvor Slotstorvet ligger, lige over for Hotel Kong Valdemar, stod indtil for godt 250 år siden Møllebækstårnet, som dannede den magtfulde hovedport til Vordingborg Slot. Allerede middelalderens Valdemarer fandt nemlig her det helt rigtige sted til etablering af en af datidens stærkeste kongeborge. "Vordingborg" kaldte de den.

Herfra udgik under Valdemar den Store en stribe krigstogter mod venderne på den nordtyske kyst.

På Valdemar Sejrs tid var borgen base for den danske ekspansion i Østersøområdet, og det var her, han i 1241 underskrev Jydske Lov. Konger blev kronet, belejringer udstået, bryllupper fejret og intriger udtænkt bag den voksende borgs tykke mure, der i Valdemar Atterdags storhedstid med ni tårne og en næsten 800 meter lang ringmur blev Danmarks næststørste.

Fra Atterdags tid er Gåsetårnet stadig intakt, og adskillige århundreder frem levede i den sydsjællandske skovbygd sagnene om den jagtglade konges meritter.

Efter svenskekrigene nedrives væsentlige dele af den gamle kongeborg, hvor der i stedet bygges et fornemt barokpalæ til Frederik III’s yngste søn, prins Jørgen, som dog aldrig bosatte sig fast i Vordingborg. Og allerede i midten af 1700-tallet bliver palæet revet ned. Ikke færre end tre herregårde rejser sig dog omkring Gåsetårnets by. Blandt dem bliver Iselingen i 1800-tallets såkaldte guldaldertid et populært samlingspunkt for en stribe af samtidens førende kunstnere og videnskabsmænd.

Den historisk-botaniske have

Den historisk-botaniske have var den første af sin art herhjemme. Haven blev anlagt i 1921 under indtryk af den blomstrende fortids- og hjemstavnsdyrkelse efter 1. Verdenskrig.

Den er tegnet af havearkitekt G. N. Brandt. Der er gratis adgang til haven.

Haven er endnu en af Vordingborgs seværdigheder.

Hovedgaden

Hotel Kong Valdemar ligger på byens hovedgade lige ud til Slotstorvet, som også ligger i forlængelse af Slotsruinerne med Gåsetårnet. Hovedgaden er kendt for sine flotte blomsterudsmykninger, og her findes alt det, du har brug for. Byens butikker sørger for et aktivt byliv med underholdning, gågade og gode tilbud. Prøv en af de hyggelige gårdcaféer, når du har brug for en shoppingpause.

Desuden ses i hver ende af hovedgaden Keld Moseholms "små tykke mænd", som danner små byporte.

​Turistkontoret og Danmarks Borgcenter.

Danmarks Borgcenter har ved samme lejlighed åbnet en ny butik og café.

Den nye butik er fyldt med lokale produkter, bøger, og andre kvalitetsprodukter.

Turistinformationen følger museets åbningstider – også i weekenden. Man kan derfor også købe de populære gavekort til Vordingborg Handelsforening både lørdag og søndag.

http://www.tv2east.dk/program/historien-om-en-koebstad

Åbningstiderne for turistkontoret og gåsetårnet:

Juni - August: Alle dage 10 -17

September - Maj: Tirsdag - søndag 10 -16

SENESTE NYHEDER

​​.

VELKOMMEN TIL

Vi byder hjertelig velkommen til

Hotel Kong Valdemar i Vordingborg

SENESTE NYHEDER

Vi tilbyder optimale rammer til

møder og kurser i en god atmosfære

Hotel Kong Valdemar   //    Algade 101  //    4760 Vordingborg   //   Telefon: +45 55 31 12 10  //   CVR: 35405402   //    Mail: ​reception@hotelkongvaldemar.dk

Mobil: +45 29 66 26 62